Persberichten

Ede, 5 februari 2015

Hoe blijf je in balans als mantelzorger?

Donderdagavond 26 februari organiseert De Medewerker samen met Diaconaal Platform Ede een thema-avond in het Kulturhus Wekerom. Het thema is ‘Hoe voorkom je overbelasting bij mantelzorgers’.

Zorgen voor je naaste geeft vaak veel voldoening, maar er komt ook veel op je af. Het kost tijd en energie om de benodigde zorg te verlenen en praktische zaken te regelen. Zorgen voor je naaste kan ook een zingevende ervaring zijn. Soms is het echter moeilijk om een diepere betekenis te zien in iemands ziekte- of stervensproces en is het lastig om de zorg vol te blijven houden. Wat is er in zo’n situatie nodig om in evenwicht te blijven?

Wil Anker van De Medewerker: “Deze avond is zowel bedoeld voor mantelzorgers als andere belangstellenden. Veel mensen zorgen voor een naaste of kennen iemand die dat doet. Met elkaar willen we van gedachten wisselen over het thema. We leren met en van elkaar hoe we in balans kunnen blijven als we voor een ander zorgen.”
Gerrie van Ham-Willemsen zal middels een lezing verder op het thema ingaan. Zij is werkzaam bij christelijke GGZ in Lelystad en eindredacteur van twee boeken over dit onderwerp.  Anker: “De avond is gratis toegankelijk. In de pauze kan men elkaar ontmoeten en de informatiemarkt bezoeken. Hier kan men kennismaken met organisaties die ondersteuning bieden aan mantelzorgers.”
De informatieavond vindt plaats op 26 februari van 20.00 tot 22.00 uur in het Kulturhus Wekerom, Dorpsplein 1 in Wekerom. De zaal is open vanaf 19.45 uur, de toegang is gratis. Het initiatief voor deze avond is voortgekomen uit gesprekken met vele vrouwenverenigingen en kerken uit de regio.

Ede, 15 januari 2015

Informatiepunt vrijwilligerswerk en mantelzorg

Iedere woensdag van 13.30 tot 15.00 uur kunnen mensen met vragen over vrijwillige hulp, mantelzorg, burenhulp en vrijwilligerswerk bij het Informatiepunt van De Medewerker in Cultura terecht.

Liesbeth Limonard en Mieke Bijsterbosch bemensen samen het Informatiepunt. Bijsterbosch: “Wij zitten daar om mensen verder te helpen. Ben je bijvoorbeeld mantelzorger en wil je meer informatie, een gesprek of een steuntje in de rug. Kom langs! Of heb je een hulpvraag en zoek je een vrijwilliger of organisatie die jou kan helpen? Dan ben je bij ons op het goede adres. Ook kunnen wij informatie geven over de sociale marktplaats GoedeBuur. Daar kun je zelf een hulpvraag plaatsen of een aanbod doen om anderen te helpen. En we zijn er natuurlijk ook om voorlichting te geven aan mensen die meer willen weten over vrijwilligerswerk of die als vrijwilliger aan de slag willen gaan en wat hulp willen bij het zoeken van een geschikte vacature. Kortom iedereen met een vraag over vrijwilligerswerk en mantelzorg is van harte welkom!”
“Je ziet ons direct als je Cultura binnenstapt”, vult Limonard aan. “Wij zitten aan de rechterkant, voor het café tegenover de receptie van Cultura. Als je naar de bibliotheek gaat passeer je ons.”


Ede, 1 maart 2015

Doe goed met NLdoet

Op vrijdag en zaterdag 20 en 21 maart is het weer zover: NLdoet de grootste vrijwilligersactie van Nederland vindt dan plaats. Ook de gemeente Ede doet weer mee, organisaties hebben al zo’n 50 klussen aangemeld. Wie helpt mee om deze wensen te vervullen?

Op 20 en 21 maart kun je de handen uit de mouwen steken en iets voor anderen in jouw omgeving betekenen. Vorig jaar hebben ruim 500 mensen in de gemeente Ede de uitdaging aangenomen en zich ingezet op enkele tientallen klussen.

Uit een enquête vorig jaar blijkt dat vooral groepen mensen zich inschrijven om samen te klussen,  onder andere personeel van bedrijven, vriendengroepen, eigen vrijwilligers van een organisatie, een studentenvereniging, een hockeyelftal etc. Het klussen wordt gezien als bedrijfsuitje, teambuilding of ‘gezellig samen iets doen, wat ook nog nuttig is’.

Benieuwd naar de klussen? Kijk op de website www.nldoet.nl en schrijf je in voor een klus. Grofweg kun je een onderscheid maken tussen twee typen klussen: doeklussen en sociale activiteiten. Bij de doeklussen is het de bedoeling dat een ruimte, tuin, plein of bijvoorbeeld speeltuin wordt opgeknapt of dat iets wordt schoongemaakt. Denk aan werkzaamheden als zagen, timmeren, snoeien, verven, straatje leggen, hokken schoonmaken, raster herstellen etc. Bij sociale activiteiten kun je denken aan het organiseren van iets leuks voor ouderen of gehandicapten, bijvoorbeeld een high tea, een dagje uit, spelletjes doen, een wandeling maken, samen knutselen, sporten etc.

Wil Anker, projectleider NLdoet  bij  De Medewerker: “Wat voor klus het ook wordt, het gaat er vooral om dat je samen aan de slag gaat en iets moois realiseert.  Zelf gaan we als De Medewerker op vrijdag 20 maart een dagje dicht, zodat ons hele team zich in kan zetten voor een klus. We hebben er zin in!”


Ede, 27 mei 2015

Maak samen het verschil

Hoe fijn is het als iemand je te hulp schiet als dat even nodig is. En hoe leuk is het om als goede buur of vrijwilliger iets te kunnen betekenen voor je medemens of voor de samenleving.
Jolien Kohlmann-Bins, directeur van De Medewerker: “Als inwoners van de gemeente Ede vormen we samen de Edese samenleving waarin mensen iets voor elkaar kunnen betekenen, ieder met zijn of haar talenten en mogelijkheden. De Medewerker speelt hierin een bemiddelende en verbindende rol; wij brengen mensen met elkaar in contact. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen met heel veel andere grote en kleinere organisaties en initiatieven.”
De Medewerker heeft een aanbod van gratis diensten die bijdragen aan een actieve en zorgzame samenleving. Denk daarbij aan bemiddeling naar vrijwillige hulp, ondersteuning mantelzorgers, bemiddeling naar vrijwilligerswerk en de sociale marktplaats Goede Buur.
Kohlmann-Bins: “Wil je graag vrijwilligerswerk doen en zoek je een leuke vrijwilligersjob?  Kun je als mantelzorger wel wat ondersteuning gebruiken of heb je om een andere reden even hulp nodig? Neem een kijkje op de website www.demedewerker.nl, kom langs of bel met een hulpvraag naar 0318 – 651 312. Ook verwijzen we graag naar de website www.goedebuurede.nl de sociale marktplaats voor inwoners van de gemeente, waar mensen met elkaar in contact kunnen komen en diensten kunnen vragen of aanbieden.  We willen dat mensen zich vrij voelen om hulp te vragen wanneer dat nodig is en om hun talenten in te zetten. Met als resultaat een samenleving waar het goed toeven is. Samen maken we het verschil”.

Ede, 17 september 2015

Vrijwilligers Banenmarkt in Cultura

Op woensdag 14 oktober van 18.30 tot 21.00 uur organiseert De Medewerker opnieuw een Vrijwilligers Banenmarkt. Dit jaar op een nieuwe locatie: Cultura in het centrum van Ede. Mensen die vrijwilligerswerk zoeken zijn van harte welkom om vrijblijvend langs te komen en kennis te maken met ruim 40 maatschappelijk organisaties.

Stephanie Niessen, projectleider Banenmarkt bij de Medewerker: “Het voordeel van de Vrijwilligers Banenmarkt is dat je in korte tijd veel informatie kunt vergaren. Bovendien kun je direct een gesprek aangaan en meer van een organisatie en het vrijwilligerswerk dat zij biedt, te weten te komen.

Vacaturebank en vrijwilligerstest
Ook De Medewerker is aanwezig op de Vrijwilligers Banenmarkt. Stephanie: “Je kunt bij onze stand de Vrijwilligersvacaturebank inzien met meer dan 500 vacatures in de gemeente Ede. Weet je niet precies wat je wilt? Geen nood. Doe ter plekke een digitale test en ontdek welk vrijwilligerswerk bij je past. Heb je vragen over vrijwilligerswerk, wat de mogelijkheden zijn of over de uitslag van de test? De vrijwilligerscoaches van De Medewerker denken graag met je mee.”

Motieven voor vrijwilligerswerk
Waarom zou je eigenlijk vrijwilligerswerk doen? Van Niessen noemt diverse redenen: “Je gaat bijvoorbeeld met pensioen en zoekt een nieuwe zinvolle invulling van je tijd, je wilt graag andere mensen ontmoeten, je bent (tijdelijk) werkloos en wilt toch aan de slag blijven of je wilt naast je betaalde baan graag nog iets extra’s doen voor de samenleving. Voor jongeren is vrijwilligerswerk een mooie manier om te ervaren of een bepaald soort werk hen aanspreekt en om nieuwe vaardigheden op te doen, terwijl mensen van allochtone afkomst nogal eens noemen dat zij de Nederlandse taal willen oefenen en willen integreren.”

Aanwezige organisaties
Op de Vrijwilligers Banenmarkt zijn aanwezig: Culturele vereniging De Kijkdoos, Houtclub Ede, Koorschool Midden-Gelderland, Kinderboerderij De Oude Hofstede, Zonnebloem Ede/Lunteren, De Wereldwinkel, het Rode Kruis, St. Fantasieland, SportService Ede, St. Rooz, Gilde Ede, de Hersenstichting, maatjesprojecten, verschillende verzorgings- en verpleeghuizen, Dien je Stad en vele andere organisaties. Voor een volledig overzicht van alle organisaties en voor meer informatie, zie de website van De Medewerker: www.demedewerker.nl.


Dringend vrouwen gezocht voor begeleiding fietslessen

Sportservice-Ede en De Medewerker zijn op zoek naar vrouwelijke vrijwilligers voor fietslessen aan voornamelijk allochtone vrouwen uit Ede. De fietslessen gaan zeer binnenkort van start. Er zijn nog zes vrijwilligers nodig.
De lessen, die één uur duren, worden gedurende 6 weken gegeven op dinsdagmiddag en vrijdagochtend  in de sporthal achter het Soma Gebouw. Evelien, coördinator Vrijwilligerscentrale: “Het gaat om een praktische klus die in totaal ruim 12 uur in beslag zal nemen. Ieder lesuur bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. De vrijwilligers helpen vooral met het praktijkgedeelte. In het begin zal dat inhouden dat je helpt met opstappen en naast de fietsende cursist meeloopt. Uiteindelijk is het de bedoeling om samen buiten te fietsen.
Het is een korte klus, die veel voldoening kan geven. Je helpt letterlijk en figuurlijk mee om iemands blikveld te verruimen. Zo betekent een grotere mobiliteit ook dat iemand gemakkelijker deel kan nemen aan allerlei activiteiten en zo meer integreert in de samenleving.”
Bent u  redelijk sportief en lijkt het u leuk om iemand heel concreet te helpen? Neem dan contact op met Evelien Peters, tel. (0318)  650 715.